Haar lichaam weet het - 2003

 

Vertaald door: Corrie Zeidler
Paperback, 304 blz. € 12,50
ISBN: 978 90 5936 192 8

Koop of bestel het boek bij uw plaatselijke boekhandel of bestel via onze webshop

 
  - Titelpagina
  - Leesfragment
  - Recensies
   

Hoe kan ze ermee leven, denkt hij, elke keer weer de rituelen die ze nauwgezet moet volgen, het zenuwachtig heen en weer rennen door het huis voordat ze weggaat, kastdeuren die dichtgesmeten worden, laden die open- en dichtgaan, haar mooie gezicht krijgt iets verbetens en ondoorgrondelijks, niets vergeten graag, geen kam of boek of flesje shampoo, anders stort haar wereld in.

Hij gaat aan zijn lege bureau zitten en neemt zijn hoofd in zijn handen, terwijl ze hem in de deur vluchtig ten afscheid groet, en het wordt hem zwaar te moede, ze is niet eens naar hem toe gekomen om dag te zeggen, vandaag is er ginds iets bijzonders ophanden, en ze loopt de straat al op, haar ogen neergeslagen om geen blik op te hoeven vangen en in een onnodig gesprek verwikkeld te raken. Hoe houdt ze het vol, waar haalt ze de kracht vandaan dat dag in dag uit te verduren.

Alsof hij niet goed heeft opgelet, sluit hij zijn ogen en rent haar achterna, terwijl ze in haar auto stapt, een kleine, felgroene Polo. Hij had hem bij wijze van verrassing voor haar gekocht. Ze had met walging naar de kleur gekeken en was woedend geweest over die geldverspilling. Maar hij wilde dat ze een eigen auto had, zodat je onafhankelijk bent, had hij gezegd, dan hoeven we niet de hele tijd ruzie te maken over de auto. En de auto moest zo groen zijn.

In zijn verbeelding was de auto net als een lichtdiode die in de bloedsomloop wordt gebracht en door een camera wordt gevolgd. Langzaam legt hij zijn hoofd tegen de rugleuning, terwijl zij rijdt. Haar gezicht staat gespannen en ze houdt haar hoofd te dicht bij de voorruit. Het duurt ongeveer acht of negen minuten om er te komen. Tel daar het onverwachte oponthoud bij (een file, kapotte stoplichten, de man die ginds op haar wacht kan de sleutels niet vinden en opent niet meteen) en er zijn weer vier of vijf kostbare minuten verloren gegaan. Elisjeva, zegt hij langzaam hardop, en hij spreekt elke lettergreep duidelijk uit.

En hij zegt de naam nog een keer, omwille van die man.

Die de nodige tijd wil sparen, elke seconde telt, en terwijl zij de auto door het vlechtwerk van straatjes navigeert dat het huis hier met het huis daar verbindt, begint hij zich al uit te kleden, in de slaapkamer of misschien bij de deur trekt hij de ruime, bruine corduroybroek uit, het wijde, verbleekte overhemd dat ooit oranje of bruin is geweest, of zelfs roze, hij is vast in staat een roze overhemd te dragen, wat kan het hem schelen wat anderen van hem denken, dat is het mooie van hem, peinst Shaoel, dat het hem niets kan schelen wat anderen van hem denken en zeggen, dat is zijn kracht, dat is zijn gezonde innerlijke rust, daar wordt ze kennelijk zo door aangetrokken.

Ze rijdt naar hem toe, racet naar hem toe, haar ogen zijn op de weg gefixeerd, haar mond is verkrampt, nog even en dan wordt die mond gekust, hij zal zacht worden, opzwellen en branden, lippen zullen over die lippen glijden, ze eerst nog voorzichtig aanraken, daarna komt er een tong bij die hun contouren natekent en ze zullen zich inhouden om niet te glimlachen, want meteen klinkt er een grom, beweeg je niet als ik teken, en zij begint vol begeerte te kirren, en dan zullen zijn lippen op die van haar rusten, zullen daar met heel hun rauwe mannelijke vastberadenheid op liggen, ze verslinden, er binnendringen, even zullen ze zich van haar lippen verwijderen, er zal warme adem overheen gaan, en dan zullen zijn lippen langzaam aan haar lippen zuigen, met een ernstige en grote hartstocht, tongen zullen zich in elkaar verstrengelen als wezens die een eigen leven leiden, en haar ogen zullen heel even opengaan als ze zacht kreunt, de oogbollen zullen wegdraaien, verbleken, verdwijnen. Door de bijna gesloten oogleden zal een beangstigend, leeg wit te zien zijn.

 
 
 
 
 
copyright (c) 2016 Uitgeverij Cossee - www.cossee.com
Naar Cossee.com Naar Cossee.com