Haar lichaam weet het - 2003

 

Vertaald door: Corrie Zeidler
Paperback, 304 blz. € 12,50
ISBN: 978 90 5936 192 8

Koop of bestel het boek bij uw plaatselijke boekhandel of bestel via onze webshop

 
  - Titelpagina
  - Leesfragment
  - Recensies
   

Shaoel is al vijfentwintig jaar 'gelukkig getrouwd', dat wil zeggen dat zijn vrouw Elisjeva een minnaar heeft die ze stiekem ontmoet. Shaoel is verschrikkelijk jaloers en fantaseert tot in de kleinste details over hun rendez-vous. Het liefdesleven van zijn vrouw windt hem op, deprimeert hem, maakt hem vindingrijk. Zijn normale leven verbleekt bij wat hij zich allemaal inbeeldt, en tegelijkertijd hoopt er zich een enorme woede in hem op. Is hij zijn fantasie nog de baas of neemt die een loopje met hem?

Ook in de tweede novelle, die subtiel met de eerste verweven is, geeft Grossman ons een inkijkje in de intiemste hoekjes van de menselijke ziel. Rotem is schrijfster en ze leest haar doodzieke moeder een verhaal voor waarin ze het grote geheim van het leven van haar moeder heeft verwerkt: haar verhouding met een vijftienjarige jongen, aan wie ze yoga-les gaf. Alles wat Rotem in haar jeugd aan moederliefde heeft ontbeerd, meent ze terug te zien in de liefde die de moeder aan de jongen heeft gegeven. Het tragische lot van een dochter – of het drogbeeld van haar fantasie?

Shaoel en Rotem vertellen beiden over momenten van grote intimiteit en diepe eenzaamheid. Hun obsessieve verhalen zijn voor hen realistischer dan het werkelijke leven.

'Soms staat ze 's nachts voor het slapengaan even op het balkon met haar handen op de leuning, een aangenaam gevoel, de rijkdom van het leven, en een zilt geluk klopt in haar keel, dat is het wonderbaarlijkste wat ze ooit heeft durven dromen in het ellendige niets waaruit ze voortgekomen is, en dan leeft ze op haar toppen, en er is niets beters dan dat, het bloed te voelen kloppen en te weten dat zij, zij alleen, de kracht is die met warmte en volharding de miljarden moleculen van gezin en huis bij elkaar houdt.'

 
 
 
 
 
copyright (c) 2016 Uitgeverij Cossee - www.cossee.com
Naar Cossee.com Naar Cossee.com