6 januari 2016 - Zigzagkind op de planken in Vlaanderen

In februari en maart 2016 speelt het Vlaamse theatergezelschap Laika een bewerking van Het zigzagkind. Met voorstellingen in Hasselt, Brussel en Antwerpen.

Nono is bijna dertien. Hij kijkt uit naar zijn bar mitswa. Vanaf dan zal de wereld hem aanzien als een jonge volwassene. Voor deze feestelijke gebeurtenis krijgt hij van zijn vader een verrassingsreisje. Maar de reis loopt uit de hand wanneer hij samen met meesteroplichter Felix een aantal misdaden begaat en zij de politie achter zich aan krijgen. Tussen alle avonturen door ontdekt Nono het ware verhaal van zijn overleden moeder, die hij nooit gekend heeft. Op de grens tussen 'kind' en 'volwassen' zijn, wroet Nono in zijn korte verleden en in de onverwerkte emoties van zijn vader. Zijn verlangen naar de waarheid is een pleidooi voor liefde en begrip. Laika en HetNieuwStedelijk zetten hun schouders onder dit muzikale ‘coming of age’-verhaal.

Kijk op de website van Laika voor meer informatie.

 

26 november 2015 - Auteursbezoek David Grossman

David Grossman zal op 8 en 9 december te gast zijn in Nederland en Vlaanderen.

8 december
12.30 - 14.00 : Meet en Greet in boekhandel Passa Porta in Brussel waarbij David zal worden geïnterviewd door Joseph Pearce. Klik hier voor kaarten en meer informatie.

20.00 - 23.00 : Lezing op de Hogeschool Gent, interview door Sigrid Bousset. Aansluitend een signeersessie aan de boekentafel, verzorgd door Boekhandel De Limerick. Klik hier voor meer informatie.

9 december
12.30 - 14.00 : Meet en Greet in Boekhandel Van Rossum in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie over de boekhandel.

17.00 - 20.30 : Lezing op het VU Medisch Centrum, interview door Christoph Buchwald. Aansluitend een signeersessie aan de boekentafel. Klik hier voor meer informatie.

 

13 juli 2015 - De zonneprinses

In de Kinderboekenweek zal er een vervolg verschijnen op de succesvolle samenwerking van schrijver David Grossman en kunstenares Michal Rovner. In 2011 verscheen hun eerste kinderboek De omhelzing en dit jaar zal De zonneprinses verschijnen. Ook dit boek zal door Edward van de Vendel worden vertaald.

Klik hier voor meer informatie

 

12 juni 2015 - Interview op Literatuurplein.nl

Guus Bauer sprak David Grossman die rond zijn 5-mei Lezing in Nederland te gast was voor een bijzonder interview dat gepubliceerd is op de website van Literatuurplein.

Klik hier voor het interview
Klik hier voor de tekst van David's interview in het IKON-programma De Nieuwe Wereld
Klik hier voor een essay van Els Jongeneel over David Grossman

 

18 mei 2015 - Twee vijf sterren-recensies voor David Grossman

De nieuwe roman van David Grossman, Komt een paard de kroeg binnen, ontving dit weekend maar liefst twee keer vijf sterren:

In het NRC Handelsblad schreef Arjen Fortuin: ‘Achter de humor schuilen dubbelhartige verhoudingen. De beklemming die heerst in de zaal wordt door Grossman subliem opgeroepen, waarbij hij handig gebruik maakt van het ongemak van de verteller. Maar Grossman, voor wie ze de Nobelprijs-champagne zo langzamerhand koud mogen zetten, stelt wel meer aan de orde.’

Een dag later gaf Anet Bleich de roman ook vijf sterren in de Volkskrant: ‘Onder alle spot en zelfspot waarop Grinsteins publiek en Grossmans lezers in Komt een paard de kroeg binnen worden getrakteerd, verbergen zich twee thema's: het bevrijdende van het bekijken van dingen vanuit een ander perspectief en de dood die bezworen moet worden. Grossman kan door te schrijven ruwheid, domheid en dood niet overwinnen. Maar hij heeft ons wel weer een schitterende roman geschonken, hilarisch en ontroerend.’

UPDATE: Nóg een vijf sterren-recensie, in de Vlaamse krant De Standaard ditmaal. Maria Vlaar schrijft: 'Zoals Rembrandt het licht schilderde, zoals Glenn Gould de piano liet ademen; zo is Grossman de meester van de ontsnapping, die met ieder boek zijn hoogst persoonlijke, herkenbare handtekening zet. In Komt een paard de kroeg binnen liggen de dood en de extatische bulderlach dicht bij elkaar, als in een danse macabre. En toch is de toon licht en schemert het licht van de troost overal door de flitsende zinnen heen. Grossman is en blijft een optimist, die zelfs in de rokende puinhopen na een oorlog, en door de rouw heen, toekomst ziet: in mededogen, in mildheid en liefde. Dat is wat de rechter in Komt een paard de kroeg binnen ons uiteindelijk te vertellen heeft. Tegen die tijd heeft Grossman al alle registers van het menselijk gevoel bespeeld.'

Klik hier voor meer recensies

 

6 mei 2015 - Boekpresentatie David Grossman in de OBA

6 mei, Theater van ’t Woord – OBA Amsterdam 20.00 uur
Met: David Grossman, Robert Vuijsje en Hans Smit en live muziek met liedjes van David Grossman
Presentatie: Maria Vlaar

Op woensdag 6 mei organiseren Uitgeverij Cossee en Spot On Festival een bijzondere avond met de Israëlische auteur David Grossman naar aanleiding van zijn nieuwe roman Komt een paard de kroeg binnen.

Tijdens de avond zult u een andere kant van David Grossman leren kennen: die van performer en liedjesschrijver. Want naast literatuur en essays schreef David Grossman teksten voor een aantal zeer populaire popliedjes. Deze liedjes zullen op 6 mei worden gespeeld. Daarnaast lezen David Grossman, auteur Robert Vuijsje en journalist Hans Smit voor uit Grossmans roman Komt een paard de kroeg binnen.

Kaarten: www.oba.nl, toegang: € 10,- (OBA-leden € 5,-)

 

5 mei 2015 - 5mei lezing van David Grossman

Lees hier de 5mei lezing terug die David Grossman in Vlissingen hield.
 

3 mei 2015 - David Grossman te gast bij Buitenhof

In de uitzending van Buitenhof van 3 mei 2015 was David Grossman te gast. Hij sprak er over de 5mei lezing en over zijn visie van vrijheid en de verstikkende werking van angst. De uitzending is via deze link terug te zien: www.npo.nl/buitenhof

 

22 april 2015 - korte film van David Grossman over Uri

David Grossman heeft een kort animatiefilmpje gemaakt ter nagedachtenis aan zijn zoon Uri, die overleed tijdens gevechtshandelingen met Libanon.

 

13 februari 2015 - Ophef in Israël over de Israel Prize

De Israëlische regering heeft twee juryleden van de prestigieuze Israel Prize uit hun functie ontheven. Volgens sommigen is dit in opdracht van premier Benyamin Netanyahu gebeurd omdat hij zou willen voorkomen dat David Grossman de Israel Prize voor Literatuur zou ontvangen.

De juryleden en hoogleraren Avner Holtzman en Ariel Hirschfeld waren al aan het werk toen ze van de regering te horen kregen dat zij uit de jury zijn gezet. Netanyahu schreef in een verklaring dat de samenstelling van de jury te vaak onevenwichtig is en dat de antizionistische denkbeelden de overhand nemen.

‘De samenstelling van de jury moet een gebalanceerde en getrouwe reflectie zijn van de verschillende stromingen van de Israëlische samenleving. Te vaak de afgelopen jaren zijn radicale figuren, waaronder antizionisten, tot de jury gekozen en te weinig waren vertegenwoordigers van de andere delen van onze natie. Het kwam te vaak voor dat radicale juryleden de prijzen aan vrienden doorgaven. En zij die zich niet met hun standpunten kunnen identificeren, buiten hun kring, konden maar met moeite in de jury terechtkomen of genomineerd worden voor de Israel Prize.’

Nadat de twee juryleden werden ontslagen, stapte ook de rest van de jury op, waardoor er dit jaar mogelijk geen Israel Prize voor de Literatuur zal worden uitgereikt. De jury beklaagt de ‘politieke inmenging en het wantrouwen jegens het professionalisme van de juryleden’. Hoogleraar literatuur en redacteur Yigal Schwartz noemt de gang van zaken een ‘ongekend schandaal’. Hij beschuldigt Netanyahu ervan de Israel Prize te saboteren. Schwartz trekt zich terug als kandidaat voor de prijs en raadt de overige kandidaten aan om hetzelfde te doen.

Journalist Yaron London suggereert dat de beslissing om Holtzman en Hirschfeld uit de jury te zetten mogelijk een maatregel is om te voorkomen dat David Grossman de prijs zou ontvangen. Grossman uit in artikelen in de Israëlische krant Haaretz regelmatig kritiek op de politieke beslissingen van Netanyahu ten opzichte van onder andere de Palestijnse kwestie. Veel van die artikelen worden ook in andere kranten gepubliceerd, zoals The New York Times en De Standaard. David Grossman zal dit jaar naar Nederland komen om de 5 mei-lezing te houden en ook daarin te benadrukken dat de verschillen tussen onze geloofsovertuigingen, culturen en politieke visies nooit tot haat of geweld zouden moeten leiden.

Het is niet voor het eerst dat de uitreiking van de Israel Prize tot controversie leidt. Sommige prijswinnaars hebben de prijs geweigerd zoals Yeshayahu Leibowitz, nadat premier Yitzhak Rabin bezwaar had geuit tegen zijn nominatie. Moshe Gershoni liet in 2003 weten dat hij bij de uitreiking zou weigeren om de premier de hand te schudden, waarop de prijs werd geannuleerd. Vier maal werd de nominatie of uitreiking voorgelegd aan de Hoge Raad van Israël. Er is ook kritiek op het gebrek aan diversiteit onder de prijswinnaars. De prijzen worden volgens de critici voornamelijk uitgereikt aan seculiere Joodse mannen terwijl het Israëlisch volk ook bestaat uit orthodoxe joden, zionisten, christenen en moslims.

Artikel op Volkskrant.nl
Artikel op Knack.be

 

 

21 januari 2015 - podcasts van interviews met David Grossman op deCorrespondent.nl

Tijdens Winternachten van 15 tot en met 18 januari in Den Haag gaf David Grossman enkele interviews. Op www.decorrespondent.nl staan podcasts van die interviews met Lex Bohlmeijer.

Klik hier voor het artikel op deCorrespondent.nl

 

12 januari 2015 - 5 mei-lezing 2015De Israëlische schrijver David Grossman zal de jaarlijkse 5 mei-lezing houden ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. De 5 mei-lezing zal op 5 mei 2015 plaatsvinden in de provincie Zeeland te Vlissingen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is buitengewoon verheugd dat David Grossman de uitnodiging heeft aanvaard.

David Grossman, (klein)zoon van Shoah-overlevenden en vader van een zoon die tijdens de militaire acties in 2006 omkwam, weet als geen ander hoe belangrijk vrijheid is. Voldoende reden om hem de 5 mei-lezing te laten uitspreken. David Grossman: “Ik acht het de taak van de schrijver om een vinger op de wonde te leggen, om op een nieuwe manier, in een taal waarvoor de lezer zich nog niet heeft leren afschermen, te beschrijven hoe gecompliceerd de bestaande situatie is, om stereotypen omver te werpen die het gemakkelijk maken om niets aan problemen te doen. De schrijver moet mensen in herinnering brengen dat menselijkheid en moraal nog steeds belangrijke kwesties zijn en hij moet waarschuwen voor de toekomst die voortvloeit uit het heden."

5 mei-lezing
De 5 mei-lezing markeert het begin van de Nationale Viering van de Bevrijding en fungeert als bron van inspiratie voor en een verdieping van het debat over vrijheid. De lezing is een moment van bezinning op de kwetsbaarheid van vrijheid, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. De invalshoek voor de komende jaren is Vrijheid geef je door met dit jaar als verdieping Vrijheid is nooit af (zie: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst).

4 en 5 mei zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden omdat het vieren van de vrijheid nadrukkelijk is verbonden met het teloor gaan van vrijheid en democratie in de Tweede Wereldoorlog.

Elk jaar vindt de 5 mei-lezing in een andere provincie plaats, in 2015 in de provincie Zeeland. Met de bijeenkomst in Vlissingen laten de provincie en haar gemeenten zien hoe zij invulling geven aan het vieren van de vrijheid.

Wie is David Grossman?
David Grossman, een belangrijke Israëlische schrijver, is in 1954 in Jeruzalem geboren. Na zijn diensttijd studeerde hij filosofie en theater aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en werkte als journalist bij de radio. In die jaren begon hij ook te schrijven, eerst korte verhalen en daarna een roman, De glimlach van het lam, die zich bezighoudt met de vraag hoe het kan dat het sobere, gedisciplineerde en idealistische Israël waarin Grossman opgroeide, zich na 1967 deed kennen als een bezettende macht. Deze roman en de volgende, Zie: liefde, waarin hij, (klein)zoon van oorlogsslachtoffers, de Shoah betrekt, zetten Grossman in en buiten Israël als schrijver op de kaart.

Sindsdien heeft David Grossman tientallen (kinder)boeken geproduceerd, bijdragen geleverd aan het politieke debat, prijzen en eredoctoraten gekregen. In 2006 presenteerde de Israëlische werkelijkheid zich op tragische wijze in het persoonlijke leven van de schrijver. Zijn zoon Uri kwam om in gevechten tegen Hezbollah in Libanon.

Voorgaande sprekers op 5 mei
In 1995 was Hare Majesteit Koningin Beatrix de eerste die de 5 mei-lezing uitsprak. De 5 mei-lezing is daarna zowel door Nederlandse als buitenlandse sprekers gehouden, waaronder de Amerikaanse ambassadeur Cynthia P. Schneider, de bondspresident van Duitsland Joachim Gauck, de Prins van Oranje en de oud-ministers-presidenten Ruud Lubbers en Wim Kok. In 2013 is de lezing uitgesproken door prof.dr. Ernst Hirsch-Ballin, in 2014 door Mary Robinson, de voormalige Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Comite 4 en 5 mei

 

21 november 2014 - David Grossman op Winternachten

Tijdens Winternachten van 15 tot en met 18 januari in Den Haag zal David Grossman aantreden als speciale gast. En in april 2015 zal de Nederlandse vertaling verschijnen van zijn nieuwe roman: Komt een paard de kroeg binnen.

David Grossman is te gast bij de volgende programmaonderdelen:

vr 16 jan 2015- 20.00: FRIDAY NIGHT UNLIMITED - programmaonderdeel: Home is where the hell is - 21.25 tot 22.10 uur

za 17 jan 2015- 16.15: A conversation with David Grossman

za 17 jan 2015- 20.00: SATURDAY NIGHT UNLIMITED - programmaonderdeel: Poets in the House - 22.55 tot 23.50 uur

Kijk voor meer informatie op de website van Winternachten/writersunlimited

 

22 september 2014 - Nieuw boek van David Grossman

In Israel is het nieuwe boek van David Grossman verschenen. De titel laat zich ongeveer vertalen als: Komt een paard een bar binnen. De vertaling zal in 2015 bij Uitgeverij Cossee verschijnen.

 

14 augustus 2014 - David Grossman over escalatie van geweld in Gaza

Op 8 juli sprak David Grossman in Tel Aviv een vredesconferentie toe. Diezelfde dag begon het Israëlische leger operatie ‘Protective edge’, gerichte aanvallen op Gaza als antwoord op raketten die Hamas afvuurde. Meer dan 1.000 doden zijn er inmiddels te betreuren en Grossman blijft op zoek gaan naar manieren om beide partijen met elkaar te verzoenen. Sterker, hij denkt dat een aanzwellende stroom in Israël beseft dat een oplossing voor deze situatie nooit militair kan zijn.

Klik hier voor het artikel op de website van De Standaard
Klik hier voor het artikel op de website van The New York Times

 

15 augustus 2013 - David Grossman te gast bij Boeken op Reis

Op 9 september is de uitzending van het programma Boeken op Reis, waarin David Grossman door Wim Brands geïnterviewd wordt. Wim Brands is naar Israël gereisd om David Grossman in zijn thuisland te spreken. Het levert een indrukwekkend gesprek op met een van de meest beroemde auteurs van Israël.

 

12 augustus 2013 - Nono bekroond op filmfestival Kyoto

Tijdens het 19e Kinderfilmfest Kyoto 2013 heeft de film Nono, het Zigzag Kind de Grand Prix gewonnen.

 

1 juli 2013 - Zie: liefde tijdelijk slechts € 12,50

Zie: liefde wordt beschouwd als een van de grote boeken van de twintigste eeuw. Reden genoeg om de ontroerende en toch ook komische roman van David Grossman opnieuw onder de aandacht te brengen. Speciaal voor de zomermaanden is het boek zeer aantrekkelijk geprijsd. Van 1 juli tot 1 oktober 2013 kost de roman niet € 26,90 maar slechts € 12,50.

‘Een van de beste boeken ooit geschreven.’ – Jonathan Safran Foer

 

6 mei 2013 - Weer filmprijs voor Nono

De Nederlandse jongerenfilm Nono,het zigzagkind heeft de Young Audience Award 2013 gewonnen. Alleen films voor kinderen van 12 tot 14 jaar komen in aanmerking voor deze prijs van de Europese Film Academie (EFA). Vincent Bal, de Belgische regisseur van Nono, nam in de Duitse stad Erfurt de prijs, een bronzen beeldje, in ontvangst. Zijn film streed met inzendingen uit Frankrijk en Duitsland om de eerste plaats. Vorig jaar ging de Young Audience Award ook al naar een Nederlandse productie. Dat was Kauwboy, een film van regisseur Boudewijn Koole.

 

27 maart 2013 - Nono valt in de prijzen

De film Nono, het Zigzag Kind heeft op het jeugdfilmfestival van Montréal de publieksprijs ontvangen. De film is onlangs op dvd verschenen en ligt nu in de winkels.

- klik hier voor meer informatie
- klik hier voor meer nieuws

 

5 november 2012 - Jij bent mijn mes zal in 2013 verschijnen

In 2013 verschijnt bij Uitgeverij Cossee een prachtige roman van David Grossman die al tien jaar niet meer leverbaar is. Jij bent mijn mes verscheen voor het eerst in het Nederlands in 2000 bij uitgeverij Ambo.

‘De beste roman van een van de origineelste en meest talentvolle schrijvers ter wereld.’ – The New York Times

- klik hier voor meer informatie

 

26 september 2012 - Uit de tijd vallen in de Bestseller Top 60

Het nieuwe boek van David Grossman, Uit de tijd vallen, komt deze week de Bestseller 60 binnen op nummer 28. De Stichting CPNB stelt De Bestseller 60 samen op basis van de verzamelde verkoopgegevens van meer dan 900 Nederlandse boekwinkels.

- klik hier voor de hele lijst

 

25 september 2012 - De making of van Nono, het Zigzag Kind

 

20 september 2012 - Terugblik op auteursbezoek

David Grossman was in september in Nederland voor interviews en optredens in Antwerpen, Gent, Utrecht en Den Haag. Hieronder zijn de avonden in Gent en Den Haag terug te zien.

Hij zal 26 september opnieuw in Nederland zijn voor de première van de verfilming van zijn roman Het zigzagkind.
En op donderdag 27 september is David Grossman van 12:30 tot 13:30 te gast bij Athenaeum Boekhandel voor een lunchsigneersessie.

Fragment van interview in NRC Handelsblad
Recensie uit het Reformatorisch Dagblad

Klik hier om de uitzending van VPRO Boeken terug te zien op UitzendingGemist.nl


Registratie van de avond in Gent


Registratie van de avond in Den Haag

 

12 september 2012 - David Grossman in VPRO Boeken

Op zondag 16 september om 11:20 uur is de uitzending van VPRO Boeken met David Grossman. Wim Brands interviewt hem onder andere over zijn nieuwe boek Uit de tijd vallen. Grossman was in Nederland voor interviews en publieke optredens. Hij zal 26 september opnieuw in Nederland zijn voor de première van de verfilming van zijn roman Het zigzagkind.

UPDATE: Op donderdag 27 september is David Grossman te gast bij Athenaeum Boekhandel voor een lunchsigneersessie. Tussen 12:30 en 13:30 signeert hij onder andere zijn nieuwe boek Uit de tijd vallen en de filmeditie van Het zigzagkind. Athenaeum Boekhandel bevindt zich aan het Spui in Amsterdam.

- klik hier voor meer informatie over VPRO Boeken
- UPDATE: klik hier om de uitzending terug te zien op UitzendingGemist.nl

 

Meer nieuws over David Grossman:

29 augustus 2012 - Auteursbezoek David Grossman
8 augustus 2012 - Nono, het Zigzag Kind op Manuscripta
1 augustus 2012 - Filmposter Nono, het Zigzag Kind
20 juli 2012 - Filmtrailer Nono, het Zigzag Kind
14 juni 2012 - Filmeditie Het zigzagkind
2 april 2012 - Uit de tijd vallen verschijnt in augustus
2 maart 2012 - Jubileumeditie van De stem van Tamar

9 november 2011 - David Grossman wint de Prix Médicis Étranger 2011
21 oktober 2011 - De omhelzing verschenen
25 augustus 2011 - David Grossman in gesprek met Nicole Krauss
19 augustus 2011 - Venster op een andere toekomst
29 juli 2011 - De omhelzing
11 juli 2011 - David Grossman bezoekt filmset Zigzagkind
29 mei 2011 - David Grossman schrijft nieuwe roman
12 mei 2011 - Cast van Het zigzagkind bekend
9 mei 2011 - Jongerenjury bekroont Intimate Grammar
8 april 2011 - De uitvinder van geheimen is verfilmd
7 maart 2011 - David Grossman schrijft lied voor zijn zoon
15 januari 2011 - David Grossman wint National Jewish Book Award

20 november 2010 - Een vrouw op de vlucht voor een bericht in goedkope editie
10 juni 2010 - Vredesprijs van de Duitse Boekhandel
6 juni 2010 - David Grossman kort in Nederland en Vlaanderen
2 juni 2010 - Oproep in Ha'aretz
15 mei 2010 - Het zigzagkind wordt verfilmd
11 januari 2010 - Opnieuw auteursbezoek David Grossman

3 november 2009 - David Grossman komt naar Nederland
10 oktober 2009 - Een vrouw op de vlucht voor een bericht
2 februari 2007 - Eredoctoraat van de Universiteit Leuven

 
 
 
 
 
copyright (c) 2016 Uitgeverij Cossee - www.cossee.com
Naar Cossee.com Naar Cossee.com